Domácí bramborový chléb s osmaženou cibulkou
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- bramborové těsto 200 gramů (v prášku)
- mouka žitná 100 gramů (hladká)
- cibule 1 kus (střední)
- voda 4 decilitry (vlažná)
- droždí 20 gramů
- olej 1 lžíce (nebo sádlo)
- sůl 3/4 lžičky
- kmín 1/2 lžičky (mletý)
- mouka (na vál)
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, osmažíme dozlatova na oleji a necháme vychladnout.
Droždí rozmícháme ve vlažné vodě a necháme rozpustit. V míse smícháme obě mouky a bramborové těsto, přidáme sůl a mletý kmín, přilijeme vodu s rozpuštěným droždím a mícháme nejméně 15 minut, dokud nevznikne tuhé hladké těsto. Na závěr do něj vmícháme osmaženou cibuli, poprášíme ho moukou, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě, až zdvojnásobí svůj objem.
Pak těsto rozdělíme na pomoučeném válu na dvě části, každou vytvarujeme do bochánku, přendáme na plech s papírem na pečení, necháme znovu asi 20 minut kynout a pečeme asi 45 minut při 170 °C.
Načítám komentáře...