Chléb podle Laďky Něrgešové
Seznam surovin
- mouka chlebová 1/2 kilogramu (pšeničná)
- mouka chlebová 1 hrst (žitná )
- droždí
- kmín (drcený)
- sůl 2 lžičky
- ocet 1 lžíce
Postup přípravy
Do mísy dám půl kila pšeničné chlebovky uprostřed udělám důlek,do kterého nasypu hrst žitné chlebovky půlku droždí a vlažnou vodu na kvásek, který je ze žitné mouky zdravější, lepší a chutnější.
Pak dám těsto do tepla a za čtvrt hodiny přidám drcený kmín (asi polévkovou lžíci), dvě lžičky soli, a cca 3 dcl vlažné vody se lžící octa.
Těsto pak chvíli hnětu, aby se vše dobře promíchalo a dám s utěrkou přes mísu kynout. Když těsto zdvojnásobí objem (dle tepla asi za půl hodiny), celé to zase pořádně prohnětu a zapnu si elektrickou troubu na na 250 °C (tedy naplno). Pak mísu znovu přikryju a nechám pod utěrkou zhruba 15-20 minut kynout.
Dám na plech papír a rychle na něj dostanu těsto ve tvaru oválu. Snažím se ho nerozlévat do plochy, ale na sebe (nelekejte se, bude to vypadat jako placka, ale nebojte) a pak rychle s tím do rozpálené trouby. Když se mi líbí barva kůrky (asi za 20-30 minut) tak troubu přepnu na 170 °C.
Chleba vyndám - potřu ho celý slanou vodou pak ho vrátím zpět do trouby. Za deset minut ho potřu znovu a za dalších deset minut je hotovo!
Poznámka k receptu
Čím víc bude těsto řídší, tím více bude chléb uvnitř měkčí. Ale počítejte s tím, že bude mít víc děr. Množství vody je potřeba zkoušet.
Načítám komentáře...