Domácí ořechový chléb
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- mouka žitná 100 gramů (hrubá, celozrnná)
- ořechy vlašské 100 gramů
- voda 2 decilitry (vlažná)
- droždí 15 gramů
- koření 1 lžička (koriandr a anýz)
- sůl 1/2 lžičky
- mouka (na vál)
Postup přípravy
Droždí rozmícháme ve vlažné vodě a necháme ho rozpustit. V míse smícháme obě mouky, přidáme sůl, umleté nebo jemně nakrájené koření, přilijeme vodu s rozpuštěným droždím a mícháme nejméně 15 minut, až vznikne hladké a tuhé těsto. Na závěr do něj vmícháme nasekané ořechy, lehce ho posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě, až zdvojnásobí svůj objem.
Pak z těsta vytvarujeme na pomoučeném válu dva bochánky, položíme je na plech s papírem na pečení, necháme znovu asi 20 minut kynout a pečeme asi 40 minut při 170 °C.
Načítám komentáře...