Domácí semínkový chléb
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- mouka žitná 100 gramů (hrubá, celozrnná)
- semínka dýňová 50 gramů
- semínka slunečnicová 50 gramů
- voda 2 decilitry (vlažná)
- droždí 15 gramů
- koření 1 lžička (koriandr a kmín)
- česnek 1 stroužek
- sůl 1/2 lžičky
- mouka (na vál)
Postup přípravy
Droždí rozmícháme ve vlažné vodě a necháme rozpustit. V míse smícháme obě mouky, přidáme sůl, mleté nebo jemně nakrájené koření a prolisovaný česnek, přilijeme vodu s rozpuštěným droždím a mícháme nejméně 15 minut, až vnikne hladké a tuhé těsto. Na závěr do něj vmícháme semínka, lehce ho posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
Pak z těsta vytvarujeme na pomoučeném válu dva bochánky, položíme je na plech s papírem na pečení, necháme znovu asi 20 minut kynout a pečeme asi 40 minut při 170 °C.
Načítám komentáře...