Ořechový chléb se smetanou
Seznam surovin
- mouka špaldová 500 gramů
- smetana zakysaná 1,7 decilitru
- voda 1 decilitr
- ořechy vlašské 100 gramů (nahrubo drcené)
- droždí 20 gramů
- máslo 20 gramů
- tymián 4 snítky
- sůl 1 lžička
- česnek 1 stroužek
- mouka (na vál)
Postup přípravy
Do misky nalijeme 0,7 dl vlažné vody, najemno do ní rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru, promícháme, přimícháme 3 lžíce mouky a kvásek necháme na teplém místě vykynout asi 15 minut.
Do velké mísy prosejeme zbylou mouku a promícháme ji se solí. V mouce uděláme malý důlek, nalijeme do něj vzešlý kvásek a zbylou vodu smíchanou se smetanou. Vše promícháme a těsto důkladně propracujeme rukama asi 10 minut, dokud není hladké a pružné.
Drcené ořechy lehce opražíme za stálého míchání na másle, odstavíme je z ohně a do ještě horkých vmícháme česnek nakrájený na jemné plátky. Ořechy s česnekem zapracujeme do připraveného těsta, zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
Těsto by mělo nejméně zdvojnásobit svůj objem. Pak těsto vyklopíme na dobře pomoučený vál a krátce prohněteme. Vytvarujeme z něj bochník, přeložíme ho na plech vyložený papírem na pečení a necháme ho ještě 20 minut kynout. Pak bochník potřeme slanou vodou a vložíme ho do trouby vyhřáté na 220 °C. Po 10 - 15 minutách snížíme teplotu na 160 °C a chléb dopečeme ještě dalších 45 - 50 minut.
Načítám komentáře...