Pohankový chléb s lněnými semínky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- mouka žitná 100 gramů (hrubá, celozrnná)
- lámanka pohanková 100 gramů
- voda 2 decilitry (vlažná)
- semínko lněné 20 gramů
- droždí 15 gramů
- koření 1 lžička (koriandr a tymián)
- sůl 1/2 lžičky
- mouka (na vál)
Postup přípravy
Pohankovou lámanku přelijeme v cedníku vařící vodou a necháme odkapat.
Droždí rozmícháme ve vlažné vodě a necháme rozpustit. V míse smícháme obě mouky, přidáme sůl, mleté nebo jemně pokrájené koření, přilijeme vodu s rozpuštěným droždím, přidáme pohanku a mícháme nejméně 15 minut, dokud nevznikne tužší těsto (bude stále trochu lepkavé). Na závěr přimícháme lněná semínka, těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
Pak těsto rozdělíme na pomoučeném válu na dvě poloviny, každou vytvarujeme do bochánku, přeložíme je na plech s papírem na pečení, necháme znovu asi 20 minut kynout a pečeme asi 50 minut při 170 °C.
Načítám komentáře...