Ovocné košíčky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- máslo 150 gramů
- vejce 2 kusy
- cukr moučkový 60 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- tuk (na vymazání formiček)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formiček)
- višně (na ozdobení)
- želatina (v prášku, na potření)
Na náplň:
- máslo 250 gramů
- mléko 5 decilitrů
- cukr krupice 50 gramů
- pudinkový prášek 1 balíček (vanilkový)
Postup přípravy
Do mísy prosejeme mouku, přidáme moučkový a vanilinový cukr, změklé máslo a vejce a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladu ztuhnout. Pak těsto rozdělíme na menší kousky, vmáčkneme je do vymazaných a vysypaných formiček na košíčky, rozložíme na plech a v troubě vyhřáté na 180 °C košíčky upečeme dozlatova. Upečené košíčky necháme vychladnout.
Mezitím připravíme náplň. Větší část mléka smícháme s cukrem a přivedeme k varu. Vmícháme pudinkový prášek rozmíchaný ve zbylém mléce a několik minut povaříme do zhoustnutí. Pudink zakryjeme potravinářskou fólií, aby se na něm neutvořil škraloup, necháme ho vychladnout a pak pudink vyšleháme elektrickým šlehačem. Přidáme změklé máslo a dále šleháme, až vznikne tuhý hladký krém.
Vychladlé košíčky opatrně vyklopíme z formiček. Krém naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou, nastříkáme ho do košíčků a necháme ztuhnout. Na závěr špičku každého košíčku ozdobíme višní.
Poznámka k receptu
Na ozdobení můžete použít višně čerstvé, dobře odkapané kompotované nebo rozmražené, případně i koktejlové.
Aby se košíčky ještě více leskly, přetřete višně po ztuhnutí pomocí štětečku rozehřátou čirou želatinovou polevou a nechte zaschnout.
Zkuste i jiné ovoce, případně i jinou příchuť pudinku (například ořechovou, čokoládovou nebo mandlovou)
Načítám komentáře...