Základní slané křehké těsto
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- máslo 125 gramů
- žloutek 1 kus
- voda 1/2 decilitru
- sůl
Postup přípravy
Na pracovní desku (nejlépe mramorovou, která je chladná) prosejeme hladkou mouku s půlkou lžičky soli. Doprostřed mouky uděláme důlek. Do důlku v mouce vlijeme vychlazený žloutek (máme-li malá vejce, přidáme žloutky dva).
Máslo necháme nejprve lehce změknout, pak ho nakrájíme a rozložíme je na mouku se žloutkem. Všechny přísady zpracujeme nejprve nožem tak, že je prosekáme, až těsto začne tvořit drobné hrudky. Vzniklé hrudky nahrneme nožem na hromádku, uprostřed utvoříme důlek, nalijeme do něj vodu a vše rychle zpracujeme rukama.
Připravené tuhé a vláčné těsto vytvarujeme do válečku, zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladu alespoň hodinu nebo dvě odpočinout.
Načítám komentáře...