Babiččin velikonoční věnec
Seznam surovin
- máslo 150 gramů (60 g utřít, 90 g vychladit)
- cukr 100 gramů
- žloutek 4 kusy
- mouka pšeničná polohrubá 350 gramů
- mléko 100 mililitrů
- sůl
- vanilka 1 špetka (prává, z lusku)
- citronová kůra 1 lžička
- čokoláda hořká 50 gramů
- skořice 1 lžíce (mletá)
- rozinky 50 gramů
- mandle 100 gramů (oloupané)
- droždí 1 kostka
Postup přípravy
Do vlažného mléka dejte lžíci mouky, cukru, rozdrobené droždí, zamíchejte a nechte vzejít kvásek. Utřete 60 g změklého másla se žloutky a cukrem. Přidejte citronovou kůru, sůl, vanilku, kvásek a po
částech zapracujte mouku, až vznikne vláčné, ne moc tuhé těsto. Zakryté utěrkou nechte hodinu kynout.
Pak těsto rozválejte na obdélník 1 cm tlustý, polovinu pokryjte tenkými plátky zchladlého másla, plát těsta na třikrát přehněte a nechte v chladu 20 - 30 minut. Postup rozválení, skládání a vychlazení ještě třikrát opakujte.
Nakonec těsto rozválejte na pruh asi 25 cm široký a 60 cm dlouhý, po délce ho překrojte na dva pruhy, okraje potřete rozšlehaným bílkem, do středu každého pruhu naskládejte kostičky čokolády, polovinu nasekaných mandlí, rozinky a posypte skořicí. Z pruhů udělejte válečky, přendejte je na pečicí papír, smotejte do dvouramenného copu, stočte do věnce a nechte ještě půl hodiny kynout. Pak potřete věnec bílky, posypte zbylými mandlemi, vložte do předehřáté trouby a zvolna pečte asi 30 minut.
Načítám komentáře...