Báleše z Moravy
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 600 gramů
- cukr moučkový 65 gramů
- droždí 35 gramů
- mléko 3,2 decilitru
- vejce 1 kus
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
- máslo 2 lžíce (na omaštění, nebo olej na smažení)
Na potření a posypání:
- mák (mletý)
- švestková povidla 100 gramů
- cukr moučkový 6 lžic
Postup přípravy
Mouku prosejeme do mísy, přidáme rozdrobené droždí, cukr a špetku soli a zalijeme vlažným mlékem. Přidáme vejce a vypracujeme jemné těsto, které necháme na teplém místě pod utěrkou nakynout.
Z těsta odebíráme lžící stejně velké bochánky, z kterých utvoříme na pomoučeném válu placky a necháme je znovu krátce nakynout.
Pak placky upečeme na rozpáleném tálu z obou stran dozlatova a potřeme je rozpuštěným máslem (nebo je usmažíme v menší vrstvě oleje na pánvi). Na každý báleš dáme trochu povidel, posypeme ho směsí máku a cukru a zbývá jen se zakousnout.
Načítám komentáře...