Dia jidáše
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 400 gramů
- mléko 1,5 decilitru (vlažné)
- máslo 150 gramů (rozpuštěné vlažné)
- žloutek 3 kusy
- fruktóza 25 gramů (fruktafam)
- droždí 30 gramů (čerstvé)
- citronová kůra 1 lžička (najemno nastrouhaná)
- sůl
- vejce 1 kus (na potření)
- náhradní sladidlo (Irbis Snowflake na pocukrování)
- mouka pšeničná hladká (na poprášení těsta při kynutí)
Postup přípravy
Třetinu vlažného mléka promícháme se lžící mouky, rozdrobeným droždím, lžičkou fruktafamu a na teplém místě necháme 15 minut vzejít kvásek.
Mouku prosejeme do mísy, uprostřed vytvoříme důlek a vložíme do něj žloutky. Přilijeme vzešlý kvásek, rozehřáté vlažné máslo, špetku soli, zbylý fruktafamu a vypracujeme hladké těsto. Vytvoříme bochánek, poprášíme jej moukou, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme hodinu kynout.
Z těsta nakrájíme 20 stejně velkých kousků. Vytvoříme z nich válečky a stočíme je do spirály. Naskládáme je na plech vyložený papírem na pečení a na teplém místě necháme ještě 10 minut kynout.
Jidáše potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C 20 minut dozlatova. Ihned po vyjmutí z trouby jidáše pocukrujeme náhradním sladidlem nebo přelijeme teplým medem.
DIA - 372 g sacharidů na celé množství.
Poznámka k receptu
Udržujte rozestupy! Jidáše dávejte dál od sebe, aby mohly hezky nakynout.
Načítám komentáře...