Hot Cross Buns
Seznam surovin
Na těsto:
- mouka pšeničná hladká 450 gramů
- cukr 65 gramů
- máslo 55 gramů (změklé)
- sůl 1 lžička
- droždí sušené 8 gramů
- nové koření 2/3 lžičky (mleté)
- skořice 2/3 lžičky (mletá)
- hřebíček 1/3 lžičky (mletý)
- koriandr 1/3 lžičky (mletý)
- zázvor 1/3 lžičky (mletý)
- vejce 1 kus (lehce rozšlehané)
- mléko 180 mililitrů (vlažné)
- ovoce sušené 120 gramů (rozinky, brusinky...)
Na pastu na kříže:
- mouka pšeničná hladká 45 gramů
- cukr moučkový 1/2 lžičky
- voda (podle potřeby, asi 1 - 3 lžíce)
Na glazuru:
Postup přípravy
Smícháme prosátou mouku, sůl a koření, přidáme máslo a rukama vše zpracujeme na drobenku. Přidáme cukr a droždí a promícháme. Uprostřed uděláme důlek, vyklepneme do něj vejce, nalijeme mléko a vše zpracujeme na těsto. Přendáme ho na pomoučený vál a 5 minut prohněteme. Pak přidáme sušené ovoce a hněteme dalších 10 minut. Velkou mísu vytřeme olejem, vložíme do ní těsto a necháme ho na teplém místě 90 minut kynout. Pak ho ještě krátce prohněteme, rozdělíme na 12 kousků a utvoříme z nich bochánky. Položíme je do kruhu na plech s papírem na pečení a necháme kynout 30 minut.
Mezitím si připravíme pastu na kříže. V misce smícháme cukr s moukou a přidáme vodu podle potřeby. Začneme s 1 lžící, důkladně promícháme a podle potřeby přidáme další. Pasta by měla být trochu tekutá a lepivá. Dáme ji do cukrářského sáčku s menší kulatou špičkou a na bochánky nakreslíme pastou kříže. Vložíme je do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 10 minut. Pak snížíme teplotu na 160 °C a pečeme dalších 10 - 15 minut dozlatova.
Asi 5 minut před dopečením začneme připravovat glazuru. V pánvičce smícháme cukr s vodou a na mírném ohni za stálého míchání zahříváme do rozpustění cukru. Bochánky vyndáme z trouby a ihned potřeme glazurou. Podáváme je ještě teplé.
Načítám komentáře...