Jahodové taštičky
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 400 gramů
- mléko 1,5 decilitru
- Hera 70 gramů
- cukr 40 gramů
- vejce 1 kus
- žloutek 2 kusy
- droždí 30 gramů (čerstvé)
- vanilková tresť 2 kapky
- sůl
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- žloutek 1 kus (na potření)
- mléko 1 lžíce (na potření)
Na náplň:
Na polevu:
- cukr moučkový 100 gramů
- šťáva citronová 1 lžíce
- máslo 1 lžíce (horké rozpuštěné)
Postup přípravy
V míse rozetřeme droždí s cukrem. Vmícháme vejce a žloutky rozkvedlané ve vlažném mléce. Do směsi postupně zapracujeme mouku se špetkou soli, změklý tuk a vanilkovou tresť a vypracujeme středně tuhé těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 30 minut kynout.
Očištěné jahody nakrájíme na kousky a smícháme je s cukrem a kokosem. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 1 cm, vykrájíme z něj kolečka a na půlku každého kolečka naneseme jahodovou směs.
Okraje těsta potřeme mlékem a půlku každého kolečka bez náplně přehneme přes půlku s náplní. Těsto na spojích pečlivě smáčkneme k sobě (například hroty vidličky), taštičky přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě 15 minut kynout. Připravené taštičky potřeme navrchu žloutkem rozšlehaným s mlékem a pečeme 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
V misce utřeme moučkový cukr, horké máslo a citronovou šťávu, až vznikne hladká poleva. Upečené taštičky potřeme polevou, případně je ještě posypeme strouhaným kokosem a necháme zaschnout.
Poznámka k receptu
Nemáte-li rádi kokos, nahraďte ho drcenými lískovými oříšky.
Načítám komentáře...