Jidáše

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Třetinu vlažného mléka promícháme se lžící mouky, rozdrobeným droždím, lžičkou cukru a na teplém místě necháme 15 minut vzejít kvásek.

Mouku prosejeme do mísy, uprostřed vytvoříme důlek a vložíme do něj žloutky. Přilijeme vzešlý kvásek, rozehřáté vlažné máslo, špetku soli, zbylý cukr a vypracujeme hladké těsto. Vytvoříme bochánek, poprášíme jej moukou, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme hodinu kynout.

Těsto můžeme zadělat v domácí pekárně, pak není příprava těsta nic náročného. Hodinku necháte vykynout, a pak již můžete tvořit jidáše.

Z těsta nakrájíme 20 stejně velkých kousků. Vytvoříme z nich válečky a stočíme je do spirály. Naskládáme je na plech vyložený papírem na pečení a na teplém místě necháme ještě 10 minut kynout.

Jidáše potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C 20 minut dozlatova. Ihned po vyjmutí z trouby jidáše pocukrujeme nebo přelijeme teplým medem.

Poznámka k receptu

Udržujte rozestupy! Jidáše dávejte dál od sebe, aby mohly hezky nakynout.

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 2

Vaše hodnocení: 5

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...