Jidáše s medem
Seznam surovin
- droždí 30 gramů
- cukr moučkový 60 gramů
- mléko 2,5 decilitru
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- máslo 100 gramů
- žloutek 2 kusy
- citronová kůra 1 lžička (nastrouhaná)
- sůl
- mouka pšeničná hladká (na posypání a na vál)
- vejce 1 kus (na potření)
- mléko 1 lžíce (na potření)
- med (na přelití)
Postup přípravy
Rozdrobené droždí promícháme se lžící cukru, přidáme trochu vlažného mléka a lžíci mouky a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Do mísy nasypeme zbylou mouku, zbylý moučkový cukr a vanilkový cukr, přidáme nakrájené změklé máslo, žloutky, citronovou kůru a špetku soli, přilijeme zbylé vlažné mléko a vzešlý kvásek a vypracujeme pružné hladké těsto. Posypeme ho lehce moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na pomoučeném válu na kousky, z kterých vyválíme malé copy dlouhé asi 10 cm a každý stočíme do spirály.
Jidáše přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě asi 15 minut kynout. Pak je potřeme vejcem rozšlehaným s troškou mléka, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 20 minut do růžové barvy.
Horké upečené jidáše přelijeme medem a ihned podáváme.
Poznámka k receptu
Jidáše můžete před upečením ještě posypat nasekanými mandlemi.
Načítám komentáře...