Kynuté ořechové točenice
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- ořechy vlašské 180 gramů (drcené)
- mléko 3 decilitry
- Hera 100 gramů
- žloutek 2 kusy
- cukr 60 gramů
- droždí 20 gramů (čerstvé)
- sůl
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- máslo 2 lžíce (rozpuštěné na potření)
- med 2 lžíce (vlažný na potření)
Postup přípravy
Droždí rozmícháme se 3 lžícemi vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky a kvásek necháme na teplém místě 10 minut vzejít. Mouku s cukrem a špetkou soli prosejeme do mísy, přidáme žloutky rozkvedlané ve zbylém vlažném mléce a na malé kostičky nakrájenou změklou heru, přilijeme kvásek a vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě zakryté utěrkou 40 minut kynout.
Těsto na pomoučeném válu rozdělíme na 12 kousků, z každého vytvoříme váleček dlouhý asi 10 cm, obalíme ho v drcených ořeších a stočíme do spirály.
Točenice přeložíme na plech vyložený papírem na pečení a necháme je 10 minut kynout. Pak je navrchu potřeme rozpuštěným máslem a upečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C. Ještě horké točenice potřeme štětcem namočeným ve vlažném medu a necháme vychladnout.
Poznámka k receptu
Malé šneky můžete obalit buď v drcených ořeších nebo je obměňte rozinkami předem máčenými v rumu.
Načítám komentáře...