Kynuté těsto na knedlíky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- máslo 100 gramů
- cukr 40 gramů (jen do těsta na sladké knedlíky)
- vejce 2 kusy
- žloutek 1 kus
- mléko 1,25 decilitru (vlažné)
- citronová kůra 1 lžička (strouhaná)
- sůl 1 špetka
Na kvásek:
- mouka pšeničná hladká 30 gramů (asi 1 vrchovatá lžíce)
- mléko 5 lžiček (vlažné)
- droždí 10 gramů
- cukr 1 lžíce
Postup přípravy
V míse nebo hrnku rozmícháme 5 lžic vlažného mléka s droždím a lžící cukru a mouky na řídké těstíčko a necháme ho vykynout.
Do čisté mísy prosejeme hladkou mouku, přimícháme sůl, nastrouhanou citronovou kůru a do těsta na sladké knedlíky i cukr. Přilijeme vlažné mléko, ve kterém jsme rozmíchali celé vejce a žloutek a vlijeme vykynutý kvásek. Všechy přísady v míse promícháme vařečkou, dokud se těsto nepřestane lepit na stěny mísy.
Na závěr do mísy přilijeme rozpuštěné zchladlé máslo a zapacujeme ho do těsta.
Připravené těsto lehce poprášíme moukou, zakryjeme čistou plátěnou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout (asi 30 minut).
Načítám komentáře...