Luciiny kočičky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- máslo 100 gramů
- mléko 200 mililitrů
- smetana na šlehání 50 mililitrů
- vejce 2 kusy
- cukr krupice 100 gramů
- droždí 42 gramů (čerstvé)
- šafrán 0,1 gramu
- kardamom 1 lžíce (mletý)
- sůl 1 špetka
- rozinky (na ozdobu)
Postup přípravy
1. Připravte si kvásek - do vlažného mléka rozdrobte kostku droždí a přidejte asi 2 lžíce cukru. Lžící utřete dohladka a nechte kvásek 10 minut odpočívat v teple. Mezitím smíchejte šafrán se smetanou a metličkou míchejte, dokud se rovnoměrně neobarví. V kastrůlku rozpusťte máslo.
2. Do větší mísy prosejte mouku, přidejte rozpuštěné máslo, šafránovou smetanu, 1 vejce, zbytek cukru, kardamom, kvásek a promíchejte. Přisypte sůl a vypracujte pružné, nelepivé těsto. Nechte v teple kynout asi hodinu.
3. Z těsta vyválejte tenké dlouhé proužky a smotejte je do tvarů typických pro kočičky - esíček, beraních hlav, šneků či copů. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 10 minut dokynout. Potřete vejcem a ozdobte rozinkami.
4. Pečte 10 - 15 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
Poznámka k receptu
- Kočičky se ve Švédsku tradičně pečou na svátek sv. Lucie, proto Luciiny. Původní název odkazuje k pověře, že Lucifer v podobě kočky trestá neposlušné děti, zatímco Ježíšek ty hodné odmění sladkým pečivem. Zářivě žlutým švédským buchtičkám se tak začalo říkat luciferkatter (Luciferovy kočky), což se časem zkomolilo na lussekatter.
- Celou Evropu během Vánoc asi neprocestujete, díky našim receptům se jí ale můžete projíst. I to bude fajn zážitek.
- Ingredience na 10 - 15 kusů.
Načítám komentáře...