Masopustní koblihy
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná polohrubá 300 gramů
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- cukr vanilkový 2 lžíce (nejlépe domácí)
- mléko 250 mililitrů
- rum 4 lžíce
- žloutek 3 kusy
- máslo 50 gramů
- droždí 30 gramů
- sůl 1 špetka
- džem rybízový 1 sklenice
Ke smažení:
- sádlo 500 gramů
Postup přípravy
1. Nejprve si připravte kvásek. Rozetřete droždí s cukrem a zalijte 100 ml vlažného mléka. Přikryjte utěrkou a nechte10 minut vzejít.
2. Do velké mísy prosejte obě mouky se solí, uprostřed vytvořte důlek, do kterého nalijte žloutky, rozpuštěné máslo, vzešlý kvásek, rum a zbylé mléko. vypracujte hladké těsto, jež se odlepuje od stěn mísy. Lehce je poprašte moukou a nechte přikryté 1 hodinu vykynout.
3. Vykynuté těsto na pracovní ploše rozválejte na 1 cm silný obdélník, na polovinu těsta kulatým vykrajovátkem naznačte koblihy, doprostřed každého kolečka dejte lžičku džemu. překryjte druhou polovinou plátu těsta a naznačené koblihy vykrojte.
4. Koblihy nechte ještě 15 minut nakynout, mezitím rozehřejte v menším a vyšším kastrolu sádlo.
5. Koblihy smažte po 2–3 kusech, aby kolem sebe měly dostatek místa a mohly se rovnoměrně nafouknout. Jakmile z jedné strany zezlátnou, otočte je a smažte z druhé strany. nechte je vychladnout na talíři vyloženém kuchyňskými ubrousky, abyste je zbavili přebytečného tuku.
Podávejte posypané moučkovým cukrem.
Poznámka k receptu
Rozhodně doporučujeme smažit koblihy na sádle. My jsme je málem nestihli vyfotit, protože se z mísy vinula skutečně omamná vůně. koblihy jsou hutné a neuvěřitelně dobré.
Načítám komentáře...