Naducané rohlíčky
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 300 gramů
- mléko 1,85 decilitru
- máslo 110 gramů (rozpuštěné vychladlé)
- cukr krupice 40 gramů
- žloutek 2 kusy
- cukr vanilkový 1/2 balíčku
- droždí 20 gramů (čerstvé)
- sůl
- mouka pšeničná polohrubá (na vál)
- bílek 1 kus (na potření)
- mléko 1 lžíce (na potření)
- mandle 1 lžíce (drcené na posypání)
- cukr moučkový 1 lžíce (na posypání)
Na náplň:
- sýr Ricotta 125 gramů (nebo měkký tvaroh)
- cukr krupice 2 lžíce
- vejce 1 kus
- cukr vanilkový 1 balíček
- pudinkový prášek vanilkový 1 lžíce
- zavařenina višňová 2 lžíce
- citronová kůra 1/2 lžičky (strouhaná)
Postup přípravy
V několika lžících vlažného mléka rozmícháme rozdrobené droždí spolu se lžičkou cukru a mouky a kvásek necháme zakrytý ubrouskem na teplém místě vykynout. Mezitím v míse smícháme mouku se solí a s vanilinovým a krupicovým cukrem. Přidáme vykynutý kvásek, máslo a pomocí zbylého vlažného mléka zaděláme tužší těsto, které důkladně propracujeme. Mísu s těstem zakryjeme utěrkou a necháme v teple 80 minut kynout.
Na náplň prošleháme ricottu či tvaroh s vejcem, oběma druhy cukru a citronovou kůrou a nakonec vmícháme pudinkový prášek.
Těsto přeložíme na pomoučený vál, rozdělíme ho na tři stejně velké díly a každý rozválíme na pruh, který nakrájíme na trojúhelníky. Na každý trojúhelník dáme trochu tvarohové náplně a na ni višňovou zavařeninu a trojúhelníky i s náplní srolujeme od širší strany směrem ke špičce.
Rohlíčky přeložíme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme je mírně rozšlehaným bílkem s mlékem a posypeme mandlemi. Necháme ještě 10 minut v teple kynout, pak je vložíme do trouby vyhřáté na 185 °C a pečeme dozlatova asi 25 minut. Před podáváním rohlíčky pocukrujeme.
Načítám komentáře...