Ovocný chlebíček
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- rozinky 200 gramů (tmavé)
- rozinky 200 gramů (zlaté)
- ovoce sušené 100 gramů
- mléko 3 decilitry (vlažné)
- vejce 1 kus
- droždí 40 gramů
- olej 0,4 decilitru
- citronová kůra (kousek)
- pomerančová kůra (kousek)
- skořice 1/2 lžičky (mletá)
- muškátový oříšek 1/2 lžičky
- sůl 1/2 lžičky
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- tuk (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
Postup přípravy
Droždí a lžíci mouky rozmícháme v části vlažného mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku se skořicí, muškátovým oříškem a solí, přidáme oba druhy rozinek, nasekané sušené ovoce a nastrouhanou nebo jemně nakrájenou citronovou a pomerančovou kůru. V hrnku rozmícháme vejce s olejem a zbylým vlažným mlékem a tuto směs přilijeme do mísy s moukou. Přilijeme vzešlý kvásek, dobře promícháme a vypracujeme hladké těsto. Přeložíme ho na vál poprášený hladkou moukou a znovu ho důkladně propracujeme. Pak ho zakryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout.
Takto připravené těsto znovu na válu prohněteme, rozdělíme na dvě poloviny a každou vytvarujeme do bochánku podle velikosti formy. Bochánky vložíme do dvou vymazaných a vysypaných forem, necháme je ještě jednou vykynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
Chlebíčky upečeme v troubě vyhřáté na 180 – 200 °C (asi 30 - 40 minut). V polovině pečení potřeme chlebíčky na povrchu trochou mléka, aby získaly hezkou kůrčičku a barvu.
Načítám komentáře...