Plněná pomlázka z kynutého těsta
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
- žloutek 4 kusy
- vejce 1 kus (na potření)
- droždí 40 gramů
- cukr moučkový 100 gramů
- máslo 150 gramů
- citronová kůra 1 lžička
- sůl 1 špetka
- pomerančová kůra kandovaná 50 gramů
- citronát 50 gramů
- rozinky 50 gramů
- rum 3 lžíce
- zavařenina meruňková 150 gramů
- tuk (na vymazání)
- mouka (na vál)
Postup přípravy
Droždí rozmíchejte v trošce vlažného mléka se lžící cukru a nechte vzejít kvásek. Žloutky rozkvedlejte ve zbylém mléce. Prosetou mouku se solí smíchejte s kváskem, mlékem, žloutky, zbylým cukrem, citronovou kůrou a vlažným rozehřátým máslem.
Vypracujte hladké těsto a nechte ho přikryté čistou utěrkou asi hodinu kynout. Těsto znovu propracujte a rozdělte na tři stejné díly. Přikryjte je a nechte ještě půl hodiny kynout. Rozmíchejte třetinu dávky marmelády, lžíci rumu, trošku horké vody a nasekanou pomerančovou kůru. Stejně postupujte s dalšími díly, do druhé třetiny marmelády kromě horké vody a rumu přidejte rozinky a do
třetí třetiny nasekaný citronát.
Nakynuté díly těsta postupně rozválejte na obdélníky a každý potřete jednou náplňí. Zaviňte do závinu, na konci spojte a upleťte cop (pomlázku). Ten opatrně přendejte na důkladně vymazaný plech a nechte chvíli nakynout. Potřete ho rozkvedlaným vejcem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C.
Pomlázku upečte dozlatova (50 - 60 minut), nechte vychladnout a bohatě ozdobte na jednom konci barevnými mašlemi.
Poznámka k receptu
Před pečením můžete pomlázku pravidelně posázet loupanými mandlemi.
Načítám komentáře...