Šátečky plněné ovocem
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- máslo 250 gramů
- vejce 2 kusy
- mléko 2 decilitry
- droždí 40 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1 balení
- cukr 1 lžíce
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká (na vál)
Na náplň:
- ovoce (jablka, rybíz, jahody )
- tvarohová náplň
Na drobenku:
- mouka pšeničná hrubá 50 gramů
- cukr krupice 40 gramů
- máslo 40 gramů
Postup přípravy
Vlažné mléko smícháme s rozdrobeným droždím, lžící mouky a lžící cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek. V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, uděláme do ní důlek a rozklepneme do něj vejce. Přidáme změklé máslo a špetku soli, přilijeme vzešlý kvásek a vše dobře promícháme, až vznikne hladké těsto, ve kterém nejsou žmolky.
Připravené těsto ihned přeložíme na vál poprášený hladkou moukou a pomocí válečku ho rozválíme na slabší plát, který nakrájíme ostrým nožem na stejně velké čtverečky.
Hrubou mouku s cukrem a nasekaným máslem prohněteme a rozdrobíme na žmolenku, kterou necháme vychladit.
Na čtverečky těsta rozdělíme lžičkou tvarohovou nádivku a různé ovoce. Cípy těsta nad náplní spojíme k sobě, šátečky rozložíme na plech s papírem na pečení, každý ozdobíme mandlí a drobenkou a pečeme asi 30 minut při 180 °C.
Ještě teplé šátečky obalíme v moučkovém cukru.
Recept na tvarohovou náplň najdete zde.
Poznámka k receptu
Místo mandlí můžete šátečky ozdobit lískovými nebo vlašskými ořechy.
Máte-li rádi strouhaný kokos, posypte šátečky drobenkou smíchanou s malou hrstí kokosu.
Načítám komentáře...