Sladký cop
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- mléko 2,35 decilitru (vlažné)
- cukr moučkový 60 gramů
- máslo 50 gramů (vychladlé, rozpuštěné)
- žloutek 2 kusy
- ořechy vlašské 2 lžíce (nahrubo nasekané)
- vejce 1 kus
- droždí 20 gramů (čerstvé)
- sůl
- cukr moučkový (na pocukrování)
Ořechová nádivka:
- ořechy vlašské 180 gramů (mleté)
- cukr moučkový 90 gramů
- mléko 5 lžic
- rozinky 60 gramů (nasekané)
- rum hnědý - tuzemský 1 lžíce (40%)
- pomerančová kůra 1 lžička (nastrouhaná)
Postup přípravy
Rozdrobené droždí smícháme se lžičkou cukru a troškou mouky, zalijeme 0,5 dl mléka, rozmícháme a necháme kynout 15 minut v teple. Zbylou mouku spolu se solí prosejeme do mísy. Do středu dáme žloutky, vykynutý kvásek, přilijeme máslo a pomocí zbylého mléka zaděláme hutné hladké těsto. Necháme je v teple pod utěrkou hodinu kynout.
Připravíme nádivku: ořechy nasypeme do vroucího mléka, promícháme, přidáme cukr, kůru a rozinky namočené v rumu, odstavíme a necháme vychladnout.
Vykynuté těsto rozdělíme na tři stejné díly. Rozválíme je a naplníme nádivkou. Okraje těsta potřeme bílkem, zarolujeme a konce přimáčkneme k sobě. Z pramenů spleteme pevný cop. Konce potřeme zbylým celým rozšlehaným vejcem a podsuneme je pod cop.
Dáme do formy vyložené pečicím papírem a necháme ještě 15 minut v teple kynout. Potom cop potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme ořechy a v troubě při 170 °C pečeme 45 - 50 minut. Během pečení cop potíráme vejcem. Vychladlý cop poprášíme moučkovým cukrem.
Recept na povidlovou nádivku najdete zde.
Recept na tvarohovou nádivku najdete zde.
Poznámka k receptu
Cop pečte nejlépe v podlouhlé (věncové) formě, bude držet pěkně pohromadě. Můžete ho naplnit i tvarohovou nebo povidlovou náplní, co kdo má rád.
Načítám komentáře...