Slepé ryby
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- tuk 60 gramů
- cukr 70 gramů
- sůl 1/2 lžičky
- citronová kůra 1 kus (z 1 citronu)
- vejce 1 (nebo 3 žloutky)
- droždí 30
- melasa 500 mililitrů (nebo javorový sirup, na přelití)
- perník 2 balení (nastrouhaný, na posypání)
- tuk 1 decilitr (na potření)
- mouka (na vál)
Na náplň:
- mák 150 gramů (mletý)
- mléko 200 mililitrů (s vodou)
- cukr vanilkový 80 gramů
- tuk 20 gramů
- citronová kůra
- skořice (mletá)
Postup přípravy
Vypracujte těsto a nechte ho nakynout.
Mák poduste s mlékem, vodou a ostatními přísadami a nechte vychladnout.
Na pomoučeném vále naplňte kousky těsta makovou nádivkou, naskládejte je na vymazaný plech a každou buchtičku potřete rozehřátým tukem. Nechte je ještě chvíli nakynout a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Buchtičky upečte dozlatova a nechte vychladnout.
Pak část naskládejte do mísy, polijte sirupem a posypte nastrouhaným perníkem. Vrstvy opakujte, poslední je perník pokapaný sirupem.
Celé dílo se nechá asi tři dny uležet, aby se všechno proleželo a spojilo dohromady.
Poznámka k receptu
Nebudete se moct dočkat, až se všechno proleží a chutě se vzájemně propojí. Vaše trpělivost však bude odměněna. Zažijete chuťovou extázi.
Načítám komentáře...