Sváteční vánočka
Postup přípravy
Droždí rozmícháme se lžičkou cukru, 0,5 dl vlažného mléka a špetkou mouky a necháme vzejít kvásek. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky. Přidáme citronovou kůru, prosátou mouku se solí, kvásek a zbylé vlažné mléko smíchané s 3/4 vejce a promícháme vařečkou. Když se těsto začne spojovat, přidáme do něj rozinky a 30 g mandlí. Těsto důkladně propracujeme rukama na válu a necháme v míse poprášené moukou a zakryté utěrkou na teplém místě alespoň 2 hodiny kynout.
Pak těsto rozdělíme na 9 dílů, rozválíme je na prameny dlouhé asi 30 cm, ze čtyř upleteme na plechu s papírem na pečení základní cop a střed lehce promáčkneme hranou dlaně. Z dalších tří pramenů upleteme cop, položíme ho na základ na plechu a střed opět lehce promáčkneme.Dva zbylé prameny stočíme do copu a položíme ho na vršek vánočky. Povrch vánočky potřeme zbylým vejcem rozmíchaným se lžící mléka, posypeme zbytkem mandlí a necháme ještě 20 minut kynout.
Pak vánočku propíchneme na dvou místech kolmo špejlí, aby držela tvar, a pečeme při 180 °C. Když začne vánočka zlátnout, stáhneme teplotu na 160 °C a pečeme ještě asi 40 minut.
Načítám komentáře...