Tyrolský ovocný chléb
Seznam surovin
- ovoce sušené (200 g fíků, 50 g meruněk, 50 g švestek, 50 g datlí)
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- mouka žitná 100 gramů
- cukr hnědý 80 gramů
- mandle 80 gramů (oloupané)
- vejce 1 kus
- máslo 60 gramů
- mléko 1,2 decilitru (vlažné)
- melasa 2 lžíce
- hruškovice 1/2 decilitru
- droždí 20 gramů
- skořice 1/2 lžičky (mletá)
- pomerančová kůra 1/2 lžičky (nastrouhaná)
- citronová kůra 1/2 lžičky (nastrouhaná)
- hřebíček 1 špetka (drcený)
- zázvor 1 špetka (mletý)
- sůl 1 špetka
Na potírání:
- med 2 lžíce
- džus pomerančový 2 lžíce
- máslo 1 lžíce (rozpuštěné)
Postup přípravy
Nakrájené ovoce promícháme s hruškovicí, kořením a nastrouhanými kůrami a necháme asi 1/2 hodiny odležet.
V míse smícháme obě prosáté mouky, mléko, vejce, cukr, melasu, vlažné rozpuštěné máslo, rozdrobené droždí a špetku soli a těsto necháme pod utěrkou na teplém místě 30 minut kynout. Pak do něj vmícháme ovoce a mandle a vypracujeme tuhé těsto. Vytvarujeme z něj bochánek, položíme ho na vymazaný plech, poprášíme moukou a necháme asi hodinu v teple kynout.
Pak chléb vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C stupňů, po 20 minutách snížíme teplotu na 160 °C a dopečeme asi 50 minut. Poslední půlhodinu potíráme chléb medem rozmíchaným s džusem a máslem, aby získal hezkou kůrku. Po vychladnutí chléb zabalíme do fólie a necháme alespoň týden rozležet.
Načítám komentáře...