Velikonoční ptáčci
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- máslo 200 gramů
- cukr 100 gramů
- mléko 3 decilitry
- žloutek 2 kusy
- droždí 30 gramů
- rum 1 lžíce
- citronová kůra 1 špetka (strouhaná)
- sůl 1 špetka
- vejce (na potření)
- čokoládová poleva tmavá 1 balíček (na ozdobení)
Postup přípravy
Rozdrobené droždí, lžičku cukru a lžíci mouky rozmícháme v části vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
Máslo s cukrem utřeme do pěny, vešleháme žloutky, přidáme mouku, sůl, citronovou kůru, rum, vzešlý kvásek a zbylé vlažné mléko a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Pak ho znovu promícháme vařečkou, necháme vykynout a ještě jednou promícháme.
Těsto rozdělíme na menší díly, ze kterých vytvarujeme ptáčky, rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení a necháme vykynout.
Pak je potřeme vejcem a upečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 200 °C.
Upečené a vychladlé ptáčky ozdobíme pomocí cukrářského sáčku rozehřátou čokoládovou polevou a necháme zaschnout.
Načítám komentáře...