Velikonoční věnec
Seznam surovin
- droždí 1 kostka (42 g)
- voda 1 hrnek (vlažná)
- máslo 1/2 hrnku (rozpuštěné)
- med 1/2 hrnku
- mléko 1/2 hrnku
- vejce 2 kusy
- mouka pšeničná polohrubá 4,5 hrnku
- pomerančová kůra 1 lžíce (čerstvě nastrouhaná)
- vanilka 1 lžička (zrníčka vyškrábaná z vanilkového lusku)
- sůl 1 lžička
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- žloutek 1 kus (na potření)
- vejce 7 kusů (uvařená natvrdo a ozdobená)
Postup přípravy
Rozdrobené droždí rozpustíme ve vlažné vodě. Rozpuštěné máslo smícháme s medem a mlékem, přidáme vodu s rozpuštěným droždím a promícháme. Pak přidáme vejce, 2 hrnky mouky, pomerančovou kůru, vanilku a sůl, těsto důkladně promícháme a necháme stát na teplém místě. Po 5 minutách zapracujeme do těsta zbytek mouky, těsto zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
Na pečící papír si položíme obrácený velký talíř a obkreslíme podle něj tužkou kruh. Papír pak položíme na plech.
Vykynuté těsto přeneseme na pomoučený vál a rozdělíme ho na tři části. Z každé utvoříme dlouhý váleček a spleteme je do copu.
Cop přeneseme na plech a stočíme ho do kruhu podle namalované předlohy.
Věnec potřeme rozšlehaným žloutkem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40 - 45 minut dozlatova.
Upečený věnec po vychladnutí ozdobíme vejci.
Poznámka k receptu
1 HRNEK = 2,5 DL
Aby nebyl věnec příliš suchý, můžete těsto oživit rozinkami namočenými v rumu nebo nasekanými mandlemi.
Načítám komentáře...