Základní kynuté těsto
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 1 kilogram
- tuk 120 gramů
- cukr 100 gramů
- mléko 6 decilitrů (vlažné)
- žloutek 2 kusy
- droždí
- citronová kůra 1/2 lžičky
- sůl
Postup přípravy
Než začneme s přípravou těsta, necháme všechny přísady ohřát na pokojovou teplotu. Mléko lehce ohřejeme, aby bylo vlažné. Tuk rozpustíme.V hrnku nebo misce rozmícháme menší množství mléka s droždím, několika lžícemi mouky a lžičkou cukru, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít.
Do mísy nasypeme prosátou mouku, přilijeme zbylé vlažné mléko a přidáme i zbylý cukr.Do mísy s moukou, mlékem a cukrem vlijeme žloutky ohřáté na pokojovou teplotu, přidáme rozpuštěný vlažný tuk a citronovou kůru. Na závěr přilijeme vzešlý kvásek a za postupného přisypávání soli důkladně vše promícháme vařečkou, až se těsto spojí (trvá to nejméně 20 minut). Zpracované těsto setřeme z vařečky a stěn mísy, jemně poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě (nejvýše do 40 °C) na 30 minut vykynout.
Vykynuté těsto několikrát promícháme (tužší těsto na válu povytáhneme a několikrát přes sebe přeložíme), aby se provzdušnilo, a necháme v míse dokynout, až zdvojnásobí svůj objem. Před pečením všechny tvary necháme na plechu zakryté utěrkou znovu asi 15 minut nakynout.
Načítám komentáře...