LAHODNÉ VANILKOVÉ ÉCLAIRS
Seznam surovin
Těsto:
- mléko 160 mililitrů
- voda 160 mililitrů
- cukr 6 gramů
- máslo 160 gramů
- mouka pšeničná hladká 160 gramů
- vejce 270 gramů
Krém:
- mléko 600 mililitrů
- cukr krupice 120 gramů
- žloutek 160 gramů
- pudinkový prášek vanilkový 45 gramů
- vanilkový lusk 1 kus
- máslo 40 gramů
Na ozdobu:
- fondant 50 gramů
- potravinářské barvivo (žluté)
- drobečky z cukroví (sněhové pusinky)
- čokoláda (kousky)
Postup přípravy
1. Připravte těsto: mléko, vodu, cukr a máslo dejte do hrnce a přiveďte k varu, máslo se musí rozpustit. Pak naráz vsypte mouku a míchejte. Těsto se spojí, vytvoří „knedlík“ a začne se tzv. odpalovat, tedy odlepovat od stěn hrnce. Pokračujte tak dlouho, dokud se na dně hrnce neutvoří slabý povlak těsta. Nechte ho mírně zchladnout a pak postupně zašlehejte vejce. Hotové těsto přendejte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem naneste „ekléry“ o délce asi 10cm. Pečte v troubě předehřá- té na 175°C asi 25 minut. Během pečení neotvírejte troubu, jinak těsto nevyběhne.
2. Mléko vlijte do rendlíku, přidejte semínka z vanilkového lusku a pomalu přiveďte k varu. Mezitím v misce promíchejte žloutky, cukr a pudink. Část horkého mléka přilijte za stálého míchání ke žloutkům a pak opět vlijte do rendlíku s mlékem – žloutky díky tomu neutrpí teplotní šok a nesrazí se. Za stálého míchání směs vařte, dokud mírně nezhoustne (máte-li teploměr, zkontrolujte teplotu, měla by mít 85°C). Nechte krém zchladnout a pak vmíchejte máslo.
3. Hotový krém přendejte do zdobicího sáčku. Do spodní strany každého ekléru udělejte tři otvory a nastříkejte náplň. Nakonec v rendlíku rozehřejte fondán, obarvěte ho na požadovaný odstín a naplněné éclairs jím potřete. Ozdobte čokoládou, pusinkami a nechte ztuhnout.
Načítám komentáře...