Borůvkový napoleon
Seznam surovin
- listové těsto 300 gramů
- borůvky 300 gramů
- vejce 4 kusy
- šťáva pomerančová 5 decilitrů
- cukr 120 gramů (+ 2 lžíce)
- moučka kukuřičná (škrob) 60 gramů
- pomerančová kůra 2 lžíce (nakrájená na nudličky)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
Postup přípravy
Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát a nakrájíme ho na 12 čtverců o rozměrech 7 x 7 cm. Přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 15 minut dozlatova.
Mezitím v hluboké pánvi přivedeme k varu dvě třetiny pomerančové šťávy smíchané se 120 g cukru. Přilijeme škrob smíchaný se zbylou šťávou a vaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Pak vmícháme rozšlehaná vejce a dále vaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Krém ihned odstavíme z ohně, postavíme do studené vody a mícháme, dokud nevychladne.
Na závěr v kastrůlku svaříme 2 lžíce cukru s 1 dl vody a pomerančovou kůrou, až vznikne hustý sirup.
Na čtyři talířky položíme vždy jeden upečený plátek těsta, přidáme lžíci krému a borůvky a toto zopakujeme ještě dvakrát. Na závěr věžičky ozdobíme povařenou kůrou a pokapeme cukrovým sirupem. Podáváme ihned.
Načítám komentáře...