Listové těsto
Seznam surovin
Tukové těsto:
- máslo 375 gramů (pokojové teploty)
- mouka pšeničná hladká 150 gramů
Vodánek:
- mouka pšeničná hladká 350 gramů
- voda 1,5 decilitru
- máslo 110 gramů (vychladlé rozpuštěné)
- ocet vinný 1/2 lžičky (bílý)
- sůl 15 gramů
Postup přípravy
PŘÍPRAVA TUKOVÉHO TĚSTA
V míse vypracujeme mouku s máslem. Vytvoříme placku silnou 2 cm. Zabalíme ji do fólie a dáme na 2 hodiny do ledničky.
PŘÍPRAVA VODÁNKU
V míse smícháme vodu, ocet a sůl. Mouku smísíme s měkkým máslem, přidáme trochu vody a dobře propracujeme. Další vodu přidáváme postupně a jen tolik, kolik jí mouka absorbuje. Těsto má být jemné, ne řídké.
PŘÍPRAVA LISTOVÉHO TĚSTA
Vodánek poprášíme moukou a na pomoučeném stole z něj vyválíme kolo o tloušťce asi 1 cm. Čtverec tukového těsta vložíme do placky z vodánku. Všechny strany přeložíme jako balíček, aby se švy spojily a čtverec uprostřed byl dokonale zabalený.
Pěstí srovnáme vrchní část balíčku a pomoučeným válečkem vyválíme směrem od středu obdélník. Nesmíme rozmačkat okraje těsta. Oba konce obdélníku složíme k sobě směrem do středu.
Těsto vyválíme do obdélníku. Jeden okraj složíme do středu a druhý přehneme přes něj, až vznikne čtverec. Očistíme od mouky, zabalíme do fólie a necháme v lednici 30 minut odpočinout. Tento postup zopakujeme dvakrát.
Rozpis je na 1,1 kg těsta.
Poznámka k receptu
Jen těsto vyválené jedním směrem bude dobře lístkovat.
Načítám komentáře...