Švestkové listové větrníčky
Seznam surovin
- listové těsto 1 balíček
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- žloutek (na potření)
- cukr moučkový (na posypání)
Na náplň:
- švestková povidla 300 gramů
- švestky 6 kusů (vypeckované (čerstvé, kompotované nebo rozmražené))
- rum 1 lžíce
- skořice 1 špetka (mletá)
Postup přípravy
Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na slabý plát, vykrojíme z něj čtverečky a každý na rozích úhlopříčně nařízneme ostrým nožem nebo rádýlkem.
Povidla smícháme se skořicí a rumem, naplníme je do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a do středu každého čtverečku nastříkáme malý kopeček. Vždy jeden cíp z každého rohu přehneme do středu přes náplň (vytvoříme větrníčky) a střed ozdobíme malými kousky švestek.
Větrníčky přeložíme opatrně na plech vyložený papírem na pečení, těsto potřeme rozšlehanými žloutky a větrníčky upečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 190 °C. Pak je necháme vychladnout a podáváme co nejdříve, dokud jsou křehké. Podle chuti je můžeme posypat moučkovým cukrem.
Poznámka k receptu
vyměňte švestky a povidla za meruňky a meruňkový džem ochucený vanilkou.
Načítám komentáře...