Velikonoční věnec s vejci
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
- droždí 1 balení
- cukr krupice 120 gramů
- mléko 200 mililitrů
- máslo 120 gramů (nebo rostlinný tuk)
- žloutek 3 kusy
- rum hnědý - tuzemský
- sůl
- ořechová směs 80 gramů (nasekaná)
- vejce 4 kusy (celé, vařené "nahniličku")
- vejce 1 kus (rozšlehané, na potření)
- ořechy 1 hrst (nasekané, na posypání)
Postup přípravy
Mouku prosejeme do mísy a uprostřed utvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Přidáme lžičku cukru a trochu vlažného mléka a umícháme kvásek, který necháme vykynout.
Poté přidáme zbylý cukr a mléko, rozehřátý tuk, žloutky, rum a sůl. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme vykynout. Nakonec do vykynutého těsta zapracujeme nasekané ořechy a oříšky. Těsto vyválíme na silnější váleček, spojíme do tvaru věnce a přeneseme na plech, vyložený papírem na pečení.
Do těsta vtlačíme osušená uvařená vejce, mezi nimi těsto nožem trochu nařízneme. Věnec potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme oříšky. Vložíme do předehřáté trouby a zvolna upečeme dozlatova.
Poznámka k receptu
Lidé se obdarovávali obarvenými vajíčky, symbolizujícími příchod jara a návrat slunce, již v Egyptě. Víte, jak je stará nejstarší archeology nalezená kraslice?
Načítám komentáře...