Máslové croissanty
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- mléko 125 mililitrů (plnotučné)
- voda 125 mililitrů
- droždí 28 gramů
- cukr krystal 64 gramů
- sůl 10 gramů
- máslo 250 gramů
- vejce 1 kus
Postup přípravy
1. Droždí rozdrobte do vlažné vody a pečlivě rozmíchejte. Do velké mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, vlažné mléko a vodu s droždím. Promíchejte dřevěnou vařečkou, aby se suroviny spojily,
2. Z těsta vytvarujte bochánek, uložte ho na plech vyložený pečicím papírem a nařízněte jej do kříže, uspíšíte tím kynutí. Přikryjte utěrkou a nechte kynout 1 hodinu na teplém místě, dejte si pozor na průvan. Jakmile těsto zdvojnásobí objem, několikrát je prohněťte, abyste z něj dostali vzduch. Zabalte je do potravinářské fólie a dejte na 1 hodinu pomalu kynout do lednice.
3. Zatímco se těsto chladí, připravte si čtverec z másla. Arch pečicího papíru přehněte tak, aby vznikl čtverec 20x20 cm, na každé straně si nechte ještě 10 cm okraj, aby se máslo dalo do papíru důkladně zabalit. Rozložte papír, položte na něj kostku másla a opět složte z pečicího papíru čtverec. Válečkem pak máslo rozválejte do všech směrů a rohů tak, aby vznikla souměrná plocha. Takto připravené máslo odložte do lednice a nechte chladit.
4. Těsto vybalte z potravinářské fólie a rozválejte na čtverec o hraně 30x30 cm. Doprostřed diagonálně položte čtverec másla, těsto pak přes máslo složte tak, aby výsledek připomínal obálku. Buďte pečliví, máslo by nikde nemělo vyčnívat.
5. Těsto otočte spojem dolů a rozválejte na obdélník 30x60 cm. Těsto ve třetině přeložte směrem do středu, nejprve z jedné strany, pak z druhé, jako když skládáte dopis. Zabalte do fólie a nechte 30 minut chladit v lednici. Toto rozválení a skládání opakujte ještě 2x. Těsto by mělo být stále studené. Jakmile se máslo začne zahřívat, dejte těsto opět na chvíli vychladit, jinak by později tzv. nelístkovalo. Poslední chlazení těsta zdvojnásobte a nechte ho v lednici celou hodinu. V této fázi můžete takto připravené těsto zabalit do fólie, zmrazit a použít později.
6. Studené těsto vyválejte na obdélník vysoký 4 mm a široký 32 cm. Rozkrojte je podélně napůl a odměřte si budoucí šířku croissantů, asi 12 cm. Takto připravené těsto rozkrájejte na trojúhelníky, naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a dejte opět na chvilku vychladit do lednice.
7. Do základny každého trojúhelníku udělejte krátký zářez, těsto přidržte, chyťte za špičku a natáhněte, tím získáte po upečení více vrstev těsta. Rolujte od nejširší části a těsně utahujte, špičku zahněte dospodu, aby při pečení croissant dobře držel tvar, a zahněte do tvaru půlměsíce. Takto pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto. Vytvarované croissanty odkládejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do lednice a nechte přes noc pomalu kynout.
8. Před vložením do trouby nechte croissanty ještě 2 hodiny dojít při pokojové teplotě. (Studené kynutí můžete vynechat a po vytvarování croissantů je nechat kynout při pokojové teplotě 3 hodiny.) Troubu předehřejte na 220 °C, croissanty znovu potřete rozšlehaným vejcem a vložte do trouby. Snižte teplotu na 200 °C a pečte 15 minut dozlatova. Celkem budete mít 28 croissantů.
Načítám komentáře...