Croquembouche
Seznam surovin
- odpalované těsto 1 dávka
- pudink 500 gramů (vanilkový, hotový)
- smetana na šlehání 500 gramů
- cukr (na dochucení)
- likér (např. vaječný nebo jiný podle vlastní chuti, na dochucení)
- tuk (na vymazání plechu)
Na karamel:
- cukr krupice 500 gramů
- voda 1 decilitr
Postup přípravy
Těsto naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na vymazaný plech nastříkáme malé hromádky (nebo je naneseme lžičkou). Vložíme je do trouby vyhřáté na 230 °C, krátce zapečeme, až se těsto nafoukne (asi 5 minut, troubu přitom neotvíráme), a dopečeme dozlatova při 160 – 170 °C. Kuličky (profiterolky) necháme prochladnout.
Prochladlý pudink podle chuti ho přisladíme, smícháme s ušlehanou šlehačkou a případně ještě dochutíme likérem. Krém naplníme do curkářského sáčku s úzkou trubičkou, kterou vždy zapíchneme do prochladlé kuličky a vstříkneme do ní trochu krému. Naplněné kuličky necháme ztuhnout v chladu.
Do kastrůlku nasypeme cukr a zahřejeme ho za stálého míchání, až se rozpustí a zezlátne. Opatrně vmícháme vodu a karamel necháme provařit. Plněné kuličky jednu po druhé namáčíme do zhoustlého karamelu a slepujeme je na vhodném talíři do tvaru pyramidy. Pak postavíme karamel těsně k pyramidě a vidličkou z něj vytahujeme tenké nitky, kterými pyramidu opředeme jako pavučinou a necháme ztuhnout.
Recept na odpalované těsto najdete zde.
Načítám komentáře...