Paris-brest
Seznam surovin
Odpalované těsto:
- máslo 50 gramů
- mléko 150 mililitrů
- mouka pšeničná hladká 120 gramů
- vejce 3 kusy
- cukr krystal 1 špetka
- sůl 1 špetka
Karamelizované ořechy (tzv. Praliné):
- ořechy lískové 100 gramů
- cukr krupice 100 gramů
- máslo 125 gramů (změklé)
Krém:
- mléko 300 mililitrů
- vanilkový lusk 1/2 kusu
- žloutek 3 kusy
- cukr krystal 50 gramů
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- moučka kukuřičná (škrob) 2 lžíce
Postup přípravy
1. Podle bodu 1 a 2 z receptu na vanilkové éclairs si připravte odpalované těsto. Dejte je do cukrářského sáčku se širokou hvězdicovou špičkou a na plech vyložený pečicím papírem tvořte kolečka o průměru 10 cm. Posypte je plátky mandlí a pečte 20 - 25 minut.
2. Zatím si připravte tzv. pastu praliné. Ořechy opražte na pánvi a zbavte je slupek. Na pánvi pak zkaramelizujte cukr, nechte ho rozpustit bez míchání. Přisypte ořechy, až pak zamíchejte, aby se rovnoměrně obalily karamelem, vlijte na pečicí papír a nechte zatvrdnout.
3. Třetinu ořechů nasekejte, zbytek rozmixujte na pastu, trvá to asi 8 minut.
4. Podle bodu 3 z receptu na éclairs připravte krém. Změklé máslo vyšlehejte s pastou praliné, přimíchejte chladný žloutkový krém a krátce prošlehejte. Přesuňte do cukrářského sáčku. 5. Upečené kruhy podélně rozřízněte, na spodní díly naneste krém, posypte zbylými nasekanými karamelizovanými ořechy a přiklopte vrchním dílem. Před servírováním poprašte moučkovým cukrem.
Recept na Vanilkové éclairs najdete zde.
Poznámka k receptu
- Dezert vznikl v roce 1910 na počest cyklistického závodu Paříž - Brest - Paříž, tvarem tedy připomíná kolo.
- Ingredience na 8 menších nebo 1 velký.
Načítám komentáře...