Vanilkové éclairs
Seznam surovin
Odpalované těsto:
- máslo 50 gramů
- mléko 150 mililitrů
- mouka pšeničná hladká 120 gramů
- vejce 3 kusy
- cukr krystal 1 špetka
- sůl 1 špetka
- mandle (plátky na posypání)
Karamelizované ořechy:
- ořechy lískové 100 gramů
- cukr krupice 100 gramů
- máslo 125 gramů (změklé)
Krém:
- mléko 300 mililitrů
- vanilkový lusk 1/2 kusu
- žloutek 3 kusy
- cukr krystal 50 gramů
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- moučka kukuřičná (škrob) 2 lžíce
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 180 °C. Máslo, mléko, špetku soli a cukru dejte do kastrůlku a nechte rozpustit. Najednou vsypte mouku a zapracujte ji do mléka. Vznikne hmota podobná knedlíku. Těsto důkladně míchejte a převalujte v hrnci, dokud se na dně nevytvoří bílý povlak. Trvá to asi 2 minuty. Odstavte, přesuňte do mísy od robotu a nechte chvíli vychladnout. Těsto by mělo být teplé, ale ne horké. Postupně zapracujte jedno po druhém vejce. Vznikne hladké a lepivé těsto.
2. Těsto dejte do cukrářského sáčku se širokou hvězdicovou špičkou a na plechu vyloženém pečicím papírem tvořte jedním tahem 10 cm dlouhé válečky. Pečte 20 - 25 minut, dokud není povrch zlatý. V prvních 15 minutách neotvírejte troubu, těsto by nevyběhlo.
3. Připravte krém: do hrnce nalijte mléko, přidejte zrníčka z poloviny vanilkového lusku a přiveďte k varu. V míse vyšlehejte žloutky s cukrem doběla, přidejte mouku, škrob a zapracujte je do vyšlehané hmoty. Za stálého šlehání přidávejte po troškách horké mléko. Směs pak vraťte zpět do hrnce a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Krém nalijte do mísy, na povrch přitiskněte fólii, aby se nevytvořil škraloup, a nechte úplně vychladit. Krémem naplňte cukrářský sáček, éclairs podélně rozřízněte a na spodní část naneste krém.
4. Připravte čokoládovou polevu: v kastrůlku přiveďte k varu smetanu. Nasekanou čokoládu dejte do mísy, zalijte horkou smetanou, nechte 3 minuty stát a pořádně promíchejte. Vrchní poloviny éclairs namočte v čokoládové polevě, přiklopte jimi naplněné spodní díly a před podáváním alespoň na hodinu dejte do lednice.
Poznámka k receptu
Tahle francouzská klasika z odpalovaného těsta v současné době v Paříži vede.
Načítám komentáře...