Základní piškotové těsto
Seznam surovin
- vejce 4 kusy
- cukr 150 gramů
- mouka pšeničná hladká 100 gramů
- moučka kukuřičná (škrob) 60 gramů (maizena)
- cukr vanilkový 1 balíček
- voda 4 lžíce
- sůl
Postup přípravy
Z vajec oddělíme žloutky od bílků a žloutky nalijeme do mísy. Ke žloutkům v míse přilijeme vodu, přidáme dvě třetiny cukru, tedy 100 g a vanilinový cukr a vše vyšleháme do světle žluté pěny, nejlépe elektrickým šlehačem. Bílky nalijeme do čisté, zcela odmaštěné mísy, přidáme k nim špetku soli a vyšleháme do pevna.
K našlehanému sněhu v míse přidáme zbylý cukr (50 g) a dále šleháme, až vznikne tuhý sníh, který tvoří špičky.
Do vaječné směsi vmícháme část sněhu a zbylý sníh vmícháme lehkým převracením sněhu a žloutkové hmoty vařečkou. Na závěr opatrně vmícháme hladkou mouku smíchanou s maizenou (pokud chceme upéct dortový korpus, nahradíme maizenu polohrubou moukou), až vznikne hladké nadýchané těsto, které ihned použijeme.
Načítám komentáře...