Plundrové těsto
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- máslo 250 gramů
- vejce 2 kusy
- mléko 2 decilitry
- cukr 50 gramů
- droždí 40 gramů
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká (na vál a poprášení)
Postup přípravy
Kynuté těsto si připravíme nejlépe večer předem. Ve vlažném mléce rozmícháme droždí s trochou cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, zbylý cukr, kvásek a vejce a vymícháme hladké těsto. Poprášíme ho moukou, překryjeme fólií a necháme přes noc v chladničce.
Studené těsto pak rozválíme na pomoučeném válu na čtverec. Máslo rozválíme mezi dvěma fóliemi na čtverec o polovičním rozměru, než je čtverec těsta. Poprášíme ho moukou a položíme křížem na těsto, které jsme také poprášili moukou (aby se máslo hned nespojilo s těstem). Rohy těsta přehneme přes máslo jako obálku tak, aby se okraje překrývaly, a vše rozválíme na obdélník. Přeložíme ho na třetiny a rozválíme znovu na obdélník, který opět přeložíme na třetiny a znovu rozválíme a přeložíme.
Těsto uložíme na 20 minut do chladničky a postup zopakujeme ještě dvakrát či třikrát, vždy s krátkým odpočinutím v chladu.
Načítám komentáře...