Základní třené těsto
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 300 gramů
- máslo 300 gramů
- cukr 300 gramů
- vejce 5 kusů
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- sůl
Postup přípravy
Vejce opatrně rozklepneme, žloutky nalijeme do jedné mísy a bílky do druhé. V jiné míse důkladně utřeme vařečkou změklé máslo do hladka. K utřenému máslu přidáme cukr a znovu vše důkladně utřeme vařečkou.
Díky tomu bude těsto pórovité a vláčné (pokud ho chceme mít nadýchanější, utřeme nejdříve žloutky s cukrem a máslo přidáme až pak). Jeden po druhém do hmoty zatřeme vaječné žloutky a dále třeme vařečkou, dokud se vše nespojí. Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh, který tvoří špičky.
Sníh po částech zlehka za současného přisypávání mouky s práškem do pečiva vmícháme do základu těsta. Je-li těsto příliš tuhé, přidáme ještě několik lžic vlažného mléka.
Načítám komentáře...