Základní čokoládové těsto
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 210 gramů
- máslo 140 gramů (změklé)
- cukr krystal 70 gramů
- ořechy 50 gramů (mleté)
- čokoláda hořká 20 gramů
- kakao 20 gramů (kvalitní, holandského typu)
- cukr vanilkový 1 balíček
- pomerančová kůra 1 lžička (nastrouhaná)
Postup přípravy
Připravíme si všechny potřebné suroviny. Umeleme nebo jemně nastrouháme ořechy, máslo vyndáme včas z chladničky a necháme ho při pokojové teplotě, aby změklo. Ořechy umeleme najemno. Pokud nemáme chemicky neošetřený pomeranč, důkladně ho omyjeme horkou vodou, osušíme ho a třetinu kůry nastrouháme na jemném struhadle.
Hladkou mouku nasypeme do mísy. Přidáme mleté nebo strouhané ořechy, vanilinový cukr a nastrouhanou kůru z pomeranče a promícháme.
V jiné čisté míse utřeme změklé máslo s krystalovým cukrem, až se cukr zcela rozpustí. Můžeme použít také elektrický šlehač, což je rychlejší a méně pracné. Přidáme připravenou moučnou směs, 3 lžíce studené vody a kakaový prášek. Na závěr do mísy nastrouháme na jemném struhadle hořkou čokoládu.
Všechny suroviny v míse důkladně propracujeme vařečkou, až vznikne hladké těsto, které zabalíme do mikrotenové fólie a necháme asi hodinu nebo i déle odpočinout v chladu.
Poznámka k receptu
Do čokoládového těsta používejte jen nejkvalitnější holandské kakao. Levné a nekvalitní směsi by těsto zbarvily do šeda.
Pečivo z čokoládového těsta pečte opatrně, protože na něm není poznat (narozdíl například od světlého lineckého těsta), že je již upečené.
Načítám komentáře...