TVAROHOVO-CITRONOVÉ SKLENIČKY
Seznam surovin
- tvaroh 500 gramů (tučný ve vaničce)
- smetana na šlehání 400 mililitrů
- cukr moučkový 100 gramů
- sušenky 44 gramů (Oreo)
Lemon curd:
- žloutek 2 kusy
- vejce 1 kus
- cukr krystal 100 gramů
- máslo 65 gramů (studené)
- šťáva citronová (z 1 citronu)
Postup přípravy
1. Nejdřív připravte lemon curd: do skleněné nebo nerezové misky vhodné do vodní lázně nalijte citronovou šťávu a přisypte cukr. Promíchejte a nechte cukr nad parou zcela rozpustit. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a promíchejte. Ve chvíli, kdy se máslo rozpustí, přidejte žloutky promíchané s vejcem a za stálého míchání vařte do lehkého zhoustnutí. Krém přeceďte přes jemné sítko do sklenice, překryjte potravinářskou fólií a nechte přes noc vychladit. Ideálně v lednici, kde dokonale ztuhne.
2. Smetanu vyšlehejte dotuha. Do mísy dejte tvaroh, oslaďte podle chuti a dobře rozmíchejte. Opatrně zapracujte šlehačku a dejte první vrstvu do skleniček. Oreo rozmixujte ve food processoru, drobečky nasypte na tvarohovou vrstvu a přidejte na ně lemon curd. Znovu nasypte sušenky, přidejte druhou vrstvu tvarohu a vršek ozdobte rozlámanými sušenkami.
Poznámka k receptu
I když se může zdát zvláštní míchat navinulý tvaroh s kyselým citronovým krémem, ve skutečnosti jde o jedinečnou kombinaci. Obě suroviny se skvěle doplňují. Až budete ze skleničky jíst, obsah promíchejte a třeba trochu lemon curdu i přidejte. Nám to tak chutnalo nejvíc.
CHLAZENÍ PŘES NOC
Načítám komentáře...