Tvarohový trhanec s jahodovou omáčkou
Seznam surovin
- tvaroh měkký 200 gramů
- mouka pšeničná hrubá 40 gramů
- cukr moučkový 40 gramů
- vejce 2 kusy
- cukr vanilkový 1 balení
- máslo 20 gramů (změklé)
- mléko 2 lžíce
- citronová kůra 1 špetka (strouhaná)
- sůl 1 špetka
- olej (na opečení)
- cukr moučkový (na posypání)
Na jahodovou omáčku:
- jahody 500 gramů
- cukr 80 gramů
- moučka škrobová 1 lžička
- šťáva citronová 1 lžička
Postup přípravy
Nejdříve připravíme omáčku. Jahody očistíme, oddělíme třetinu a zbylé jahody rozmixujeme s 10 lžícemi vody. Směs přelijeme do kastrůlku, přisypeme cukr a přivedeme k varu. Omáčku zahustíme škrobovou moučku rozmíchanou v 5 lžících vody, dobře promícháme, opět přivedeme k varu a odstavíme z ohně. Na závěr ji ochutíme citronovou šťávou a vmícháme do ní zbylé jahody nakrájené na malé kousky.
V míse třeme změklé máslo s moučkovým cukrem, přidáme špetku soli, žloutky, vanilinový cukr, nastrouhanou citronovou kůru a tvaroh a dobře promícháme. Přilijeme mléko, přidáme mouku a na závěr zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Připravené těsto rozetřeme do vymazaného pekáčku, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a upečeme dozlatova.
Upečené horké těsto roztrháme vidličkou, rozdělíme na talíře, posypeme cukrem, přelijeme jahodovou omáčkou a ihned podáváme.
Načítám komentáře...