Vafle s rybízovou šlehačkou
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- smetana zakysaná 400 gramů
- vejce 10 kusů
- máslo 250 gramů (změklé)
- cukr 100 gramů
- cukr vanilkový 2 balení
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balení
- sůl 1 špetka
- olej (na vymazání vaflovače)
- cukr moučkový (na posypání)
- rybíz (na ozdobení)
Na rybízovou šlehačku:
- smetana na šlehání 260 gramů
- rybíz 200 gramů (červený)
- cukr 100 gramů
Postup přípravy
Máslo nakrájíme na kousky a necháme změknout v míse. Pak přidáme oba druhy cukru, vejce a špetku soli a vše utřeme do pěny. Přidáme do ní zakysanou smetanu a hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a dobře promícháme, až vznikne hladké těsto, které necháme odpočinout. Je-li těsto příliš husté, zředíme ho ještě trochou smetany.
Kuličky rybízu rozmačkáme na kaši, posypeme je cukrem, podlijeme trochou vody a za občasného promíchání je důkladně rozvaříme. Rybízovou směs přecedíme, šťávu podle potřeby ještě krátce povaříme do zhoustnutí a necháme vychladnout.
Stroj na vafle necháme rozpálit, plotýnky důkladně potřeme olejem, na spodní část nalijeme menší naběračku těsta, přiklopíme víkem a upečeme vafli, kterou uložíme v teple. Stejným způsobem zpracujeme všechno těsto.
Vychlazenou smetanu vyšleháme do polotuha, ale aby držela tvar. Vmícháme do ní vychladlou šťávu z rybízu a vše důkladně promícháme.
Teplé vafle ozdobíme rybízovou šlehačkou a kuličkami rybízu, pocukrujeme a ihned podáváme.
Načítám komentáře...