Barevná vánočka

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Nejdříve vypracujeme klasické kynuté těsto. V hrnečku rozetřeme droždí s cukrem do tekuta, přidáme trošku teplého mléka a necháme v teple vzejít kvásek. Stačí chvilinka, uvidíte sami, jak nabude. Vykynutý kvásek zapracujeme do mouky s 1 vajíčkem, zbylým vlažným mlékem, zbytkem cukru, rozpuštěnou Herou a troškou rumu. Přidáme citrónové aroma, špetku muškátového květu, sůl a nakonec rozinky, které byly předem namočené v rumu.

Těsto vymícháváme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny, a případně dle potřeby ještě přisypáváme mouku, je-li těsto řídké, nebo mléko, je-li naopak tuhé. Kdyby bylo těsto tuhé při zadělání, byl by pak tuhý i výsledek, tedy pozor, musí být tak akorát! Když pak do těsta píchnete na zkoušku, musí se zase zpět krásně zacelit. Jakmile je těsto propracované, necháme ho vykynout.

Po vykynutí si těsto rozdělíme na pomoučeném válu na 9 stejných částí, ze kterých uděláme dlouhé válečky. Nejprve spleteme čtyři válečky. Na ně položíme cop upletený ze tří válečků a navrch spletené dva válečky.

Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme ji zhruba 45 minut asi na 150 -160°C. Pokud chceme, aby nám vánočka "nesjela", vypomůžeme si špejlemi.

Poznámka k receptu

Tento recept jsme dostali z Oranžové kavárny v Trutnově, která zaměstnává mentálně postižené (www.oranzovakavarna.cz).

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 1

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...