Barevná vánočka
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 600 gramů
- cukr 140 gramů
- mléko 2,5 decilitru (vlažné)
- droždí 30 gramů (3/4 kostičky)
- vejce 1 kus
- Hera 120 gramů (nebo máslo)
- rozinky 1 hrst (předem namočené v rumu)
- sůl 1 lžička
- mandle (nasekané)
- muškátový květ 1 špetka
- citronové aroma 1 lžička (nebo nastrouhané citronové kůry)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- vejce 1 kus (na potření)
Postup přípravy
Nejdříve vypracujeme klasické kynuté těsto. V hrnečku rozetřeme droždí s cukrem do tekuta, přidáme trošku teplého mléka a necháme v teple vzejít kvásek. Stačí chvilinka, uvidíte sami, jak nabude. Vykynutý kvásek zapracujeme do mouky s 1 vajíčkem, zbylým vlažným mlékem, zbytkem cukru, rozpuštěnou Herou a troškou rumu. Přidáme citrónové aroma, špetku muškátového květu, sůl a nakonec rozinky, které byly předem namočené v rumu.
Těsto vymícháváme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny, a případně dle potřeby ještě přisypáváme mouku, je-li těsto řídké, nebo mléko, je-li naopak tuhé. Kdyby bylo těsto tuhé při zadělání, byl by pak tuhý i výsledek, tedy pozor, musí být tak akorát! Když pak do těsta píchnete na zkoušku, musí se zase zpět krásně zacelit. Jakmile je těsto propracované, necháme ho vykynout.
Po vykynutí si těsto rozdělíme na pomoučeném válu na 9 stejných částí, ze kterých uděláme dlouhé válečky. Nejprve spleteme čtyři válečky. Na ně položíme cop upletený ze tří válečků a navrch spletené dva válečky.
Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme ji zhruba 45 minut asi na 150 -160°C. Pokud chceme, aby nám vánočka "nesjela", vypomůžeme si špejlemi.
Poznámka k receptu
Tento recept jsme dostali z Oranžové kavárny v Trutnově, která zaměstnává mentálně postižené (www.oranzovakavarna.cz).
Načítám komentáře...