Bezlepkový velikonoční mazanec od Nominalu
Seznam surovin
- mouka bezlepková 300 gramů
- voda 165 mililitrů
- vejce 1 kus
- cukr 65 gramů
- olej 50 mililitrů
- droždí 13 gramů
- sůl 2,5 gramu
- citronová kůra 1 špetka
- rozinky 150 gramů
- mandle 1 hrst
- mandlové plátky 1 hrst
Postup přípravy
Suroviny na těsto smícháme najednou. Konzistence těsta se vyvíjí postupně, takže ji do požadované podoby upravujeme až po 7 až 10 minutách hnětení. Jako poslední přidáváme rozinky, kandovanou citrusovou kůru a mandle. Rozinky před použitím omyjeme a osušíme.
Těsto necháme asi 5 až 10 minut odpočinout a hned z něj zpracujeme bochánek. Pro snadnější vytvarování si lehce pomastíme desku kuchyňské linky a těsto zpracováváme pomaštěnými dlaněmi. Bochánek na plechu Přikryjeme mikrotenovým sáčkem a necháme kynout asi 50 minut.
Před pečením povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky oloupaných mandlí. Pečeme při 170 °C asi 35 minut. Máme-li pocit, že povrch barví příliš, přikryjeme pečícím papírem.
Načítám komentáře...