Biely koláč

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Máslo rozpusťte v horkém mléce, odstavte z plotny a nechte zchladnout. Mezitím připravte kvásek: droždí rozdrobte do misky, přidejte lžíci cukru, rozetřete a zalijte vodou. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vzejít.

2. Do mísy od robotu nasypte sůl, zbytek cukru, rozpuštěné máslo s mlékem, 750 g mouky, kvásek a žloutky a pomocí hnětacího háku vypracujte těsto. Dosypávejte zbylou mouku tak, abyste získali vláčné, měkké a nelepivé těsto. Z těsta udělejte bochánek, posypte moukou a nechte přikryté hodinu kynout.

3. Po vykynutí těsto přendejte na pomoučenou pracovní desku, rozdělte je na 4 stejné části, z každé vyválejte dlouhý váleček. Ze čtyř kusů upleťte cop. Cop přikryjte utěrkou a nechte 30 minut nakynout. Troubu předehřejte na 200 °C.

4. Hrnec vhodný do trouby vymažte silnou vrstvou másla a nakynutý cop oběma rukama podhrňte tak, aby konce byly vespodu a nahoře byl krásně vidět vzor pletení, a vložte do hrnce. Vrch koláče potřete rozšlehaným žloutkem.

5. Pečte 30 minut, pak stáhněte teplotu na 180 °C, pečte 15 minut a ještě dalších 15 minut dopékejte na 160 °C. Pokud by se vám zdálo, že vršek koláče během pečení rychle tmavne, přikryjte ho alobalem.

6. Upečený koláč vyklopte z hrnce a dejte vychladnout na mřížku. Skladujte zabalený v utěrce.

Poznámka k receptu

K polévce se tradičně podává biely koláč, který se peče jen dvakrát ročně - na Štědrý den a na Velkou noc. Nasládlá chuť skvěle doplňuje kyselou polévku, a navíc bude koláč na stole dělat velkou parádu.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...