Biely koláč
Seznam surovin
- mléko 300 mililitrů
- máslo 250 gramů
- žloutek 3 kusy
- sůl 1 lžička
- cukr krystal 3 lžíce
- droždí 42 gramů
- voda 200 mililitrů (vlažná)
- mouka pšeničná polohrubá 1 kilogram
- žloutek 1 kus (na potření)
- máslo (na vymazání formy)
Postup přípravy
1. Máslo rozpusťte v horkém mléce, odstavte z plotny a nechte zchladnout. Mezitím připravte kvásek: droždí rozdrobte do misky, přidejte lžíci cukru, rozetřete a zalijte vodou. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vzejít.
2. Do mísy od robotu nasypte sůl, zbytek cukru, rozpuštěné máslo s mlékem, 750 g mouky, kvásek a žloutky a pomocí hnětacího háku vypracujte těsto. Dosypávejte zbylou mouku tak, abyste získali vláčné, měkké a nelepivé těsto. Z těsta udělejte bochánek, posypte moukou a nechte přikryté hodinu kynout.
3. Po vykynutí těsto přendejte na pomoučenou pracovní desku, rozdělte je na 4 stejné části, z každé vyválejte dlouhý váleček. Ze čtyř kusů upleťte cop. Cop přikryjte utěrkou a nechte 30 minut nakynout. Troubu předehřejte na 200 °C.
4. Hrnec vhodný do trouby vymažte silnou vrstvou másla a nakynutý cop oběma rukama podhrňte tak, aby konce byly vespodu a nahoře byl krásně vidět vzor pletení, a vložte do hrnce. Vrch koláče potřete rozšlehaným žloutkem.
5. Pečte 30 minut, pak stáhněte teplotu na 180 °C, pečte 15 minut a ještě dalších 15 minut dopékejte na 160 °C. Pokud by se vám zdálo, že vršek koláče během pečení rychle tmavne, přikryjte ho alobalem.
6. Upečený koláč vyklopte z hrnce a dejte vychladnout na mřížku. Skladujte zabalený v utěrce.
Poznámka k receptu
K polévce se tradičně podává biely koláč, který se peče jen dvakrát ročně - na Štědrý den a na Velkou noc. Nasládlá chuť skvěle doplňuje kyselou polévku, a navíc bude koláč na stole dělat velkou parádu.
Načítám komentáře...