Bohatá štóla s Margotkou
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1 kus
- cukr moučkový 100 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- vejce 2 kusy
- tvaroh měkký 250 gramů (tučný)
- rum 4 lžíce
- máslo 250 gramů (změklé)
- rozinky 1 hrst
- ovoce kandované 1 hrst
- citronová kůra (z 1 citronu, nastrouhaná)
- ořechy lískové 1 hrst
- tyčinka Margot 3 kusy (celkem 300 g)
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, přidejte oba cukry, celá vejce, tvaroh, rum a plátky másla. Rukama vypracujte těsto, které bude držet při sobě. Na závěr do mísy přidejte rozinky, kandované ovoce, kůru z citronu i ořechy. Jen zběžně těsto propracujte tak, aby v z něj příměsi neodpadávaly, a nechte ho půl hodiny odležet v lednici.
Těsto pak na pomoučeém válu rozválejte na obdélníkový plát vysoký 1 cm. Do jeho středu poskládejte na třetiny pokrájenou tyčinku Margot. Překryjte ji levou částí, poté i pravou částí tak, že uprostřed vznikne jakýsi val. Štólu přeneste na plech s papírem na pečení, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 50 minut. Po upečení ji pocukrujte.
Poznámka k receptu
Rozinky můžete den předem namočit v rumu. Po upečení také můžete štolu potřít rumem a máslem a zasypat cukrem. Bude ještě voňavější.
Načítám komentáře...